Zdravstveno preventivni program

Dragovoljno darovateljstvo krvi

Plan prikupljanja krvi za svaku godinu prema potrebama zdravstvenih ustanova donosimo u koordinaciji s Hrvatskim Crvenim križem, Društvom Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije i gradskim društavima Hrvatskog Crvenog križa Ilok, Vukovar i Županja.

Od 01.06.2012. došlo je do reorganizacije transfuziološke djelatnosti u RH, pa od tada akcije koje i nadalje organiziraju društva Hrvatskog Crvenog križa provodi Klinički zavod za transfuzijsku medicinu Kliničke bolnice Osijek, a plan akcija dogovara se na sastancima u Osijeku.

Nastavljena je uzorna suradnja s općinama, mjesnim odborima, školama i poduzećima u čijim prostorima organiziramo akcije DDK, pa je GDCK Vinkovci, zahvaljujući odličnom odzivu višestrukih darovatelja i velikom broju novih, među kojima se ističu članovi Mladih Crvenog križa na akcijama „Prvi put darujem krv !“, znatno nadmašilo godišnji plan.

Za 2019. plan je iznosio je 1.920 doza. Tijekom 2019. održano je 45 akcija kojima je pristupilo 2.345 osoba.  Krv je dalo 2.129 osoba  (od kojih je 1.702 muškaraca, a 407 žena), što iznosi 110,88  % od plana. Prvi put su krv dale 373 osobe (260 muškaraca i 113 žena) što iznosi 17,52 %,  odnosno 2,5 puta više od prosjeka za Republiku Hrvatsku koji iznosi 7%.

U sisačkoj Željezari održana je 25.10.1953. godine prva akcija darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, pa se 25. listopada svake godine obilježava kao Dan dragovoljnih darovatelja krvi, a tada započinje i ciklus podjele priznanja višestrukim darovateljima krvi na državnoj, županijskoj  i gradskoj razini.

Darovatelji krvi koji priznanja dobiju na Dan DDK sudjeluju sljedeće godine na sportskim susretima darovatelja krvi u odmaralištu GDCK Županja u Rogoznici, pa je tako 14 dragovoljnih darovatelja krvi iz aktiva DDK GDCK Vinkovci sudjelovalo na Šesnaestim susretima darovatelja krvi Vukovarsko-srijemske županije u Rogoznici od 09. do 14.06.2019. godine.

Tijekom 2019. priznanja je sukladno Pravilniku o priznanjima HCK zaslužilo 229 osoba. Priznanja su 25.10.2019. na županijskoj razini u Vukovaru uručili župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i predsjednik Društva Crvenog križa VSŽ dr. Mato Karalić. U večernjim satima istog dana u Hotelu „Admiral“ u Vinkovcima održana je podjela priznanja na gradskoj razini, a uručili su ih zamjenica gradonačelnika Vinkovaca dr. Kata Krešić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije David Vlajčić i predsjednik GDCK Vinkovci doc.dr.sc. Dražen Švagelj.

Grad Vinkovci je Ivanu Schweizeru, rekorderu po broju darivanja krvi u Vinkovcima, 20.07.2019. na naš prijedlog odao priznanje dodjelom najvišeg priznanja Zlatne plakete „Grb Grada Vinkovaca“.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uručila je 20.11.2019. na svečanosti održanoj u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu visoko državno odličje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za više od 100 darivanja krvi darovatelju krvi Jovanu Stojakoviću iz Srijemskih Laza.  Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske ranijih godina su dobili Dane Klobučar, Josip Senčić, Željko Bura, Ivan Schweizer i Tomislav Dujmić.

ddk1

ddk2

ddk3

ddk4

ddk5

ddk 6

ddk7