Program pomoći lokalnoj zajednici

Program pomoći socijalno ugroženim osobama

Posljedice rata su godinama ublažavane zahvaljujući humanitarnoj pomoći iz inozemstva i Hrvatske, distribuiranoj putem mreže povjerenika Crvenog križa u svim mjesnim odborima, koji su pomoć preuzimali u našem skladištu. Nakon 29 godina od početka i 22 godine od završetka Domovinskog rata, ali i zbog otvaranja novih kriznih žarišta, došlo je do smanjenja interesa međunarodnih humanitarnih organizacija za pomoć stradalim područjima u Republici Hrvatskoj.

Humanitarnu pomoć prikupljamo provodeći sabirne akcije na našem području, odnosno javljajući se na donatorske natječaje ili zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s humanitarnim organizacijama iz Njemačke, Italije i Walesa.

Važno je naglasiti da je u ovom razdoblju Hrvatski Crveni križ od primatelja postao jedan od značajnih donatora humanitarne pomoći u svijetu.

S obzirom da smo obnovili skladište i da u cijelosti ispunjava sve zahtjeve, željeli bismo da u narednom razdoblju postane regionalni logistički distributivni centar Hrvatskog Crvenog križa i skladište opreme za djelovanje u katastrofama Vukovarsko-srijemske županije.

Prijem i distribucija humanitarne pomoći vrše se u skladu s kriterijima prijema i raspodjele, te određivanje normativa humanitarne pomoći. Voditelj skladišta je Miroslav Füzy, a radnik u skladištu Matej Đuzalović, kojima po potrebi pomažu volonteri, radnici u javnim radovima, te osuđenici na izvršavanju rada za opće dobro na slobodi. Tijekom 2019. godine 44 osoba su odrađivale rad za opće dobro u skladištu GDCK Vinkovci.

Korisnici humanitarne pomoći su najugroženije kategorije stanovništva na našem području:  domaće socijalno ugroženo stanovništvo (prema kriterijima Centra za socijalnu skrb Vinkovci i socijalnih vijeća jedinica lokalne samouprave), stanovnici s poplavljenih područja i nova kategorija – migranti.

Pomoć (obiteljski paketi hrane, higijenski artikli, odjeća, obuća, namještaj, štednjaci, bolesnički kreveti i ormarići, «princeze», hodalice, štake, štapovi i slično) se distribuira na dva načina: korisnicima iz Vinkovaca u skladištu GDCK Vinkovci u Ulici Josipa Kozarca 10, a korisnicima u Gradu Otoku i 11 općina Vukovarsko-srijemske županije na distribucijskim punktovima u mjestima njihovog boravka.

Kao velika pomoć pokazali su se posebno bolnički kreveti za njegu nepokretnih i polupokretnih osoba, invalidska kolica, «princeze», hodalice, te isušivači koji se izdaju za saniranje posljedica poplava ili za isušivanje vlažnih prostorija.

Tijekom 2019. intenzivna je bila skrb za osobe u stanju socijalne potrebe. Kroz EU-projekt „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje“ tijekom prošle godine podijeljeno je 5.745 paketa hrane i 6.383 paketa higijenskih artikala korisnicima na području djelovanja GDCK Vinkovci koje obuhvaća gradove Vinkovci i Otok i 11 općina Vukovarsko-srijemske županije: Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Markušica, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Tordinci i Vođinci. Kroz EU-projekt „Školski pribor i školska oprema za Slavoniju i Pounje“ krajem kolovoza prošle godine školski pribor i školsku opremi dobilo je 449 učenica i učenika osnovnih škola, čiji su roditelji ili skrbnici predali dokumentaciju o ispunjavanju kriterija.

Također je u suradnji s donatorima, školskim ograncima Mladih Crvenog križa i Društvom „Hrvatska žena“ proveden i niz kalendarski planiranih redovitih humanitarnih akcija,za Uskrs i Božić, te tradicionalna akcija Hrvatskog Crvenog križa „Solidarnost na djelu“, zahvaljujući kojoj je pakete hrane i higijenskih artikala dobilo 290 obitelji, te 61 osoba smještena u udomiteljskim obiteljima. Kupljeno je 9 štednjaka na kruto gorivo, a „Vinkoprom“ je donirao još 9. U svrhu zaštite od ekstremnih hladnoća u siječnju 2019. podijeljeno je korisnicima 48 štednjaka na kruto gorivo, a krajem prosinca započela je podjela i ovih 18 štednjaka, pa će tako ukupni broj darovanih štednjaka biti 1.064. To su višenamjenski štednjaci uz kakve smo svi odrastali, na kojima se može kuhati, peći i ogrijati se. S ovom akcijom Crveni križ Vinkovci je započeo 1994. kada je zahvaljujući donaciji talijanskog grada Cesene kupljeno 140 štednjaka na kruto gorivo i darovano tadašnjim prognanicima kojima je to predstavljalo simbol povratka na ognjišta.

skl 1

skl 2

skl 3

skl 4

skl 5

skl 6

skl 7

skl 8

skl 9

skl 11

skl 12