Program prevencije i suzbijanja bolesti ovisnosti

Program prevencije i suzbijanja bolesti ovisnosti

Uvažavajući činjenicu da problem ovisnosti o drogama predstavlja danas u Hrvatskoj jedan od vodećih zdravstvenih i socijalnih problema, Hrvatski Crveni križ je pokrenuo program prevencije, praćenja, rehabilitacije i resocijalizacije osoba s prisutnim problemom ovisnosti. 

Blizina državnih granica s Mađarskom, Srbijom, te Bosnom i Hercegovinom čini zemljopisni položaj istočne Slavonije raskrižjem putova krijumčarenja droge, čije konzumiranje na našem području postaje sve veći javno-zdravstveni problem. 

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci već dulji niz godina ukazuje na štetnosti ovisnosti kroz svoje programe prevencije ovisnosti i surađujući s mjerodavnim institucijama: Službom za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Policijskom upravom vukovarsko-srijemskom  i djelujući u sastavu Savjeta za prevenciju ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije.

Do kraja  2019. godine u Službi za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije registrirane su i evidentirane 1.263 osobe, od čega je 426 opijatskih ovisnika, a 837 ovisnika i konzumenata ostalih droga. 

Od ukupnog broja 549 je s područja grada Vinkovaca, 444 muškarca i 105 ženskih osoba. Među 192 opijatska ovisnika najmlađi ima 19, a najstariji 41 godinu. Među 357 konzumenata ostalih droga najmlađi ima 15 godina, a najstariji 35 godina. 

Od početka rada Službe pa do sada umrlo je ukupno 37 osoba registriranih kao ovisnici, od kojih je 28 bilo s područja Grada Vinkovaca.

Tijekom 2019. u Službi je registrirano 7 novopridošlih opijatskih ovisnika, od kojih je 2 s područja Grada Vinkovaca,  i 27 novopridošlih ovisnika i konzumenata ostalih droga s područja Vukovarsko-srijemske županije, od kojih je 19 s područja Grada Vinkovaca.

U posljednje vrijeme primjećuje se porast broja konzumentata sintetskih droga kanabinoida. Najčešće su to maloljetne osobe koje kanabinoide legalno nabavljaju u specijaliziranim trgovinama (pod nazivom „osvježivači zraka“).

Kako se dobna granica konzumenata sve više spušta, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci je osmislilo program «Pronađi svoje NE !», kojim  želi osnažiti mlade u prijelomnom dobu odrastanja kako se oduprijeti nagovorima i upozoriti ih na opasnosti po zdravlje koju uzrokuje upotreba droge i ostalih sredstava ovisnosti. Cilj programa «Pronađi svoje NE !» je dati doprinos u ostvarenju ublažavanja i/ili rješavanja problema ovisnosti o drogama, alkoholu i pušenju u lokalnoj zajednici. 

Tematske radionice prevencije ovisnosti održavaju su tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15. studenoga – 15. prosinca) u svim osnovnim i srednjim školama i u Klubu  Crvenog križa.

Ovaj pristup preporuča se i u Nacionalnom programu prevencije i suzbijanja bolesti ovisnosti. 

Ravnatelj GDCK Vinkovci Branko Tomić član je Povjerenstva za subijanje ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije koje je odredilo aktivnosti tijekom godine i program obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, čije su središnje aktivnosti obilježene u svim gradovima županije. 

Poseban program u kojemu su sudjelovali Povjerenstvo, Zavod za javno zdravstvo, MUP i Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci održan je u okviru Vinkovačkih jeseni 13.09.2019. 

Na sastanku održanom 06.12.2019. Povjerenstvo je odlučilo o nagradama za najbolji školski video-uradak na natječaju na temu borbe protiv ovisnosti.

Članovi Mladih GDCK Vinkovci pod vodstvom Tene Galić su tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.2019.) proveli ciklus radionica “Stavovi o ovisnostima” i „Ovisnosti novog doba“ kojima su obuhvatili svih sedam srednjih škola na području grada Vinkovaca: Poljoprivredno-šumarsku školu, Tehničku školu Ruđera Boškovića, Drvodjelsko tehničku školu, Srednju strukovnu školu, Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara, Ekonomsku i trgovačku školu Ivana Domca te Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića.

Radionicama se, kroz aktivno sudjelovanje učenika, raspravljalo o problemu ovisnosti i njezinim oblicima i posljedicama, i upoznalo učenike s najnovijim statističkim podacima te upozorilo na sankcije koje mogu imati ukoliko rade nedozvoljene radnje s bilo kojim sredstvom ovisnosti.

droge 1

droge 2

droge 3

droge 4