Projekt “Igralište za djecu”

Projekt “Igralište za djecu u minama okruženim mjestima”

Smatrajući problem nerazminiranih površina najvećom prijetnjom povratku, opstanku i ostanku povratnika na donedavno okupirano područje i želeći sačuvati život i zdravlje povratnika, a posebno djece, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci je osmislilo projekt “Igralište za djecu u minama okruženim mjestima” kojim, uz prateći edukacijski program, najmlađim povratnicima daruje oazu za sigurnu igru unatoč minskom okruženju. 

Ciljevi projekta “Igralište za djecu u minama okružena mjesta” su višestruki:

  • zaštititi život i zdravlje djece koja odrastaju u minskom okruženju;
  • omogućiti uvjete za sigurnu igru djece; 
  • educirati djecu i odrasle o vrstama minsko-eksplozivnih sredstava i opasnim područjima;
  • podići razinu svijesti široke javnosti o opasnostima od mina kroz medijsku kampanju;
  • pružiti  mladima osjećaj brige za rješavanje njihovih problema;
  • nadopuniti Nacionalni program obnove ratom razorenih područja;
  • doprinijeti demografskom ojačanju istočne Hrvatske;
  • pružiti djeci mogućnost popunjavanja slobodnog vremena; 
  • pružiti mogućnost kreativnog djelovanja mladima; 
  • razvijati osjećaj humanosti i socijalne svijesti kod mladih.

Projekt Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci „Igralište za djecu u minama okruženim mjestima“ predstavljen je i u postavu posvećenom problemu mina u Međunarodnom muzeju Crvenog križa u Castiglioneu (Italija).  

Prema riječima predstavnika Međunarodnog odbora Crvenog križa, ovaj lokalni projekt Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci može se globalno primijeniti u svim zemljama koje imaju problem nerazminiranih površina jer na djeci pristupačan i zanimljiv način objedinjuje razne edukacijske metode  upozoravanja na opasnosti od mina.

Prema riječima predstavnika Hrvatskog centra za razminiranje ovaj projekt predstavlja najbolji primjer suradnje lokalne samouprave, nevladine organizacije i gospodarskog sektora, jer financiranjem igrališta za djecu donatori daju značajan doprinos Nacionalnom programu obnove i povratku prognanika na nekadašnje okupirano i ratom razoreno područje Republike Hrvatske. 

U izuzetno velikoj konkurenciji udruga i institucija nije lako dobiti financijsku podršku za provedbu projekata. No, zahvaljujući plemenitim ciljevima projekta i uspješnoj provedbi dosadašnjih etapa, uspjeli smo od 2000. do kraja 2015. putem natječaja, donacijama inozemnih humanitarnih organizacija  i zamolbi uspješnim poduzećima osigurati sredstva zaista respektabilnog niza donatora za čak 52 igralište na području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Od toga je 21 igralište u gradu Vinkovcima, a 31 u selima, pa s ponosom možemo reći da smo se projektom «Igralište za djecu u minama okruženim mjestima» približili europskom standardu – međusobnoj udaljenosti igrališta od najviše 600 metara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

mine 7

mine 5

mine 4

mine 3

mine 2